sâmbătă, 25 august 2007

un subiect pietros pentru zilele astea...

Cu cine se sfatuiesc iubitii nostri editori inainte de a realiza planul editorial ?
Opinia fanilor conteaza ?
E timpul ca cititorii de sf & fantasy sa inceapa sa actioneze ca un grup de presiune?
Acesta fantezie poate deveni realitate?

4 comentarii:

Jen spunea...

raspunsul pe scurt la ultima intrebare: nu, nu poate deveni, daca editura aia vrea sa faca afaceri, nu munca de caritate.

mai pe lung... eu cred ca editorii se sfatuiesc cu fanii, intr-un fel sau altul. ori face-to-face, la targuri si lansari, ori pe net (bloguri, forumuri), ori pur si simplu citind forumuri si site-uri straine tinute de fani.

acum... problema e altfel. daca 5-10-20 de oameni sunt mari fani ai unei carti, asta nu inseamna ca o sa fie 1000 sau 2000 de oameni care sa o cumpere. si din pacate (?) pentru fani, si o editura e o afacere, deci trebuie sa scoata niste bani.

cred ca 'grupul de presiune' poate functiona ca un 'grup de sugestie'. fanii sa propuna editurilor niste carti, editorii sa se intereseze de ele, si daca vad potential sa le publice. presiunile nu cred ca au vreo sansa sa functioneze.

Sagy, spunea...

Probabil jen are dreptate, dar o editura serioasa va tine cont de un eventual 'grup de presiune', cu atat mai mult daca grupul este organizat bine (asociatie de cititori, Club sau Cenaclu SF, asociatie de Cluburi, etc.).
Totusi, cei care 'preseaza', sunt la urma urmelor cumparatori care pot aduce si altii...
Sic cogito!

Power Puff Girl spunea...

Sunt de acord cu George. Daca exista cerere, va fi si oferta. Cei amatori de gen, si cred ca sunt mult mai multi decat par, trebuie sa isi faca vocea auzita si sa faca putina presiune. E mai greu, dar incercarea moarte nu are!

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,